הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות ADHD
הילד שלי לא מרוכז בכיתה, מאבד חפצים, אינו מאורגן, לא מצליח לעשות שיעורים, מוסח בקלות ונמנע ממטלות שדורשות מאמץ, מדבר הרבה בשטף, אנרגטי כל הזמן, קשה לו להמתין ועוד ועוד! האם הילד שלי סובל מהפרעת קשב וריכוז?! האם הוא היפראקטיבי? מה המשמעות? ואיך אני יכול לעזור לו להתמודד עם הלימודים, עם סידור החדר ובכלל קשר ויחסים עם אחרים?
אני לא מצליח להתרכז בעבודה, אני לא עומד במטלות בסיסיות כמו עובדים אחרים, אני מרגיש עומס רב ולא מצליח להתארגן, קשה למשפחה ולחברי עם ההתפזרות שלי, אני עובר בין מקצועות או מקומות עבודה באופן תכוף. האם יש לי הפרעת קשב וריכוז? איך אני מתמודד עם זה?
הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות ADHD (Attention-Deficit/ Hyperactivity Disorder) היא דפוס קבוע של חוסר קשב ו/או היפראקטיביות-אימפולסיביות שמפריע לתפקוד או ההתפתחות, כ- 5% מהאוכלוסייה מתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז והיא נעה על ספקטרום בין קל, בינוני וחמור. הפרעת הקשב מתאפיינת בשלושה סוגים:
-
חוסר קשב.
-
היפראקטיביות-אימפולסיביות.
-
משולב.
הגדרת הפרעת הקשב המלאה נמצאת בספר - 5 DSM ובו מופיעים הקריטריונים על פיהם מאובחנת הפרעת הקשב וריכוז והיפראקטיביות.
דרכי טיפול:
-
טיפול תרופתי באמצעות מרשם לאחר אבחנה.
-
קפאין כמעורר (כאמצעי שמבוגרים נעזרים בו לצורך התמודדות עם הקושי).
-
תוספי מזון.
-
גישות שמרניות ללא תרופות: ללמד את הילד התנהגות מותאמת בכיתה.
-
אמון קשב: לוקח זמן רב ודורש אמון בתדירות גבוהה.
-
נוירופידבק.
איך מטפלים בקליניקה?
אני מאמין שהעבודה הקשה יכולה להיות גם מהנה ולא מעייפת, משלבת משחק, אמון והתערבויות טיפוליות. בדרך הייחודית של אמון גלי המוח לשיפור ושינוי בתחום הקשב וריכוז והיפראקטיביות, נוירופידבק הינו כלי אפקטיבי ומוכח מדעית, בו אני נעזר לצורך השגת המטרות והיעדים הנדרשים. מדובר בתכנית אמון שנבנית לאחר הערכה של תפקוד גלי המוח, והתאמתה ליעדים ומטרות מדודים לצורך שיפור הקשב ובאופן מוכח מחקרית ומדעית כיעיל בדומה לטיפול התרופתי וללא תופעות לוואי מזיקות. כל מה שנדרש זה לעמוד בתכנית אמון של שני מפגשים בשבוע, לשחק מול מסך המחשב ללא שימוש בידיים אלא באמצעות חיישן שמוצמד לראש. החיישן נבדק ותוקף מדעית. ההצלחה תלויה בהתמדה שלכם!
לצד האמון וההתערבות בתפקוד גלי המוח, תעשה הערכה והתערבות תקופתית באמצעות כלים טיפוליים קוגניטיביים התנהגותיים-CBT, במטרה לעבות את תכנית ההתערבות ולהגיע לתוצאות משמעותיות. אותם כלים יוכלו לסייע בפיתוח דפוסי חשיבה והתנהגות חדשים ומיתון דפוסים פחות יעילים. בנוסף ובאם מדובר בילד/ה – יקבעו מספר מפגשי הדרכה הורית על מנת לסייע להורים להבין את נושא הפרעת הקשב וריכוז והיפראקטיביות ולהתייחס לבנם/בתם בצורה מושכלת יותר, להעניק להם כלים בהם יוכלו לסייע לאהובם להתמודד עם הקשיים שעולים ביומיום.
לבחירתכם ניתן להגיע לאמון נוירופידבק בלבד ולהעריך את ההישגים באופן מדוד באמצעות בדיקת תפקודם של גלי המוח לאחר מספר אמונים. או לחילופין תוכלו להסתייע בגישה משולבת CBT והדרכת הורים כתכנית התערבות מקיפה.